Expositie De Nacht Wacht

13 maart 2023

De tentoonstelling De Nacht Wacht brengt het werk van verschillende Eindhovenaren samen en geeft uiting aan hun plek in de samenleving. Allemaal geïnspireerd op het beroemde werk 'De Nachtwacht' van Rembrandt.

Van Abbemuseum
24 maart 2023 t/m 10 april 2023

Wat doet de nacht met jou? En wat gebeurt er als ‘de nacht wacht’? Dat is niet vanzelfsprekend in een warm en veilig huis. Verschillende stadsbewoners uit Eindhoven deden mee en verbeeldden hun antwoord op die vragen in zeven eigentijdse silhouetten van de beroemde ‘Nachtwacht’. Zowel jong, oud, arm, rijk, op de vlucht, op straat levend of juist veilig gesetteld werkten mee aan de kunstwerken.

Eigentijdse silhouetten van de Nachtwacht In het bijzondere project De Nacht Wacht portretteren uiteenlopende mensen zichzelf in een nieuwe versie van dit geliefde schilderij. Daarmee creëerden ze een nieuwe verbeelding van de huidige tijdsgeest. Precies zoals Rembrandt dat met zijn Nachtwacht ook ooit deed. Onder andere deelnemers van Neos en Springplank, bewoners van Lunet, GGzE De Boei-Kunst, Oekraïense vluchtelingen en kinderen werkten mee aan de expositie, onder begeleiding van kunstdocenten van CKE.

Een bijzondere samenwerking
Het project is een samenwerking van HK1 (onderdeel van Neos), Van Abbemuseum en CKE. Ieder vanuit eigen kwaliteit en expertise. Voor dit project werden ook andere partners en stadsbewoners uitgenodigd om mee te doen, om zo een divers beeld van ‘De Nacht Wacht’ te creëren.

Ontdekken van eigen talenten
Er werd gewerkt met stoffen, verf, krijt en batik technieken. Ook konden liefhebbers meedoen aan spoken word en theaterworkshops. Het stimuleren van creativiteit zorgt voor een uitlaatklep en leidt tot persoonlijke ontwikkeling, plezier én het ontdekken van eigen talenten. Dit project biedt een podium om die talenten te laten zien. Bovendien draagt het bij aan doorbreken van stigma’s.

Opening expositie 24 maart in het Van Abbemuseum
Expositie De Nacht Wacht wordt op vrijdag 24 maart om 15:00 geopend in het Van Abbemuseum, met performances van de deelnemers, livemuziek en een fotoreportage. De expositie is van 24 maart t/m 10 april gratis te bewonderen in het Van Abbemuseum. Vervolgens reist de expositie door naar andere plekken in de stad, zoals CKE en HK1.