WOONCOACH ZIAD: “HET WERK SLUIT HELEMAAL AAN BIJ WAT IK GRAAG DOE”

22 september 2022

Ziad Alkhaled is sinds april 2022 wooncoach binnen het team Opvang Oekraïne Strausslaan van Neos. Hij was sociaal ondernemer in Syrië toen hij in 2014 vanwege de oorlog naar ons land vluchtte. De voorbije jaren richtte hij zich vooral op het begeleiden van (kwetsbare) start-ups bij het opzetten en voeren van een eigen onderneming.

20220914_131344-277x300.jpg

Je had als sociaal ondernemer succes. Hoe kom je bij Neos terecht?
“Dat kwam eigenlijk door het overlijden van mijn moeder. Ik had veel tijd met haar doorgebracht, maar dat voelde niet zo. Toen realiseerde ik me dat ik terug wilde naar de basis: dingen doen die er werkelijk toe doen. Zodoende ben ik bij maatschappelijke organisaties gaan solliciteren. Bij Neos wil ik mijn plek vinden in de maatschappelijke dienstverlening en ontdekken wat ik precies voor mensen kan betekenen.”

Wat doe je als wooncoach?
“Ik ondersteun mensen zowel praktisch als mentaal. Ik ga achter informatie aan, help dingen regelen en ga mee naar afspraken als dat nodig is. Ik luister naar hun verhalen, praat over wat ze kwijt willen, leef mee, spreek moed in en probeer zo hun last een beetje mee te dragen. Want iedereen in de opvang leeft in onzekerheid over wat er gaat gebeuren, hoe het met hun familie is en of en wanneer ze terug kunnen.”

Hoe ervaar je het werk?
“Ik vind het werk niet moeilijk, omdat het helemaal aansluit bij wat ik graag doe: andere mensen helpen. Ik heb het gevoel dat ik hier op mijn plek zit. Tegelijkertijd weet ik dat ik me nog verder kan ontwikkelen. Daarom ben ik eind augustus met een opleiding begonnen.”

Welke opleiding volg je?
“De opleiding tot persoonlijk begeleider bijzondere doelgroepen, waarbij ik wekelijks vier dagen werk en één dag theorie volg. Ik heb deze scholing zelf geïnitieerd en Neos heeft aangegeven de helft van de opleiding te willen betalen. Dat de organisatie in mij investeert geeft me een goed gevoel. Ik wil ook graag breder betrokken raken en doorgroeien bij Neos en waardeer de kans en vrijheid die ik krijg om te groeien. Door de lessen van het leven heb ik veel ervaringskennis opgedaan, maar ik wil ook methodische werkwijzen me eigen maken.”

Wat breng je als persoon mee in het werk?
“Wat ik meebreng, is mijn hart voor mensen en het vermogen om te kijken vanuit de behoeften van de ander. Dat deed ik al als sociaal ondernemer en dat doe ik hier in de opvang van Oekraïners ook. Ik weet hoe het voelt om vluchteling te zijn en wat je dan nodig hebt: vitamine V en K: vertrouwen en kansen. Vertrouwen is de basis om een relatie aan te gaan met de mensen die je willen helpen en kansen zijn nodig om ergens aan te beginnen.”

Hoe kijk je terug op het eerste half jaar Neos?
“Ik heb natuurlijk nog maar op één locatie gewerkt, dus ik kan nog geen overkoepelend oordeel geven, maar ik heb een goed gevoel bij de organisatie en de maatschappelijk waardevolle rol die ze speelt. Neos geeft kwetsbare mensen een nieuwe kans en zorgt zo voor positieve veranderingen in hun leven. Daar maak ik graag deel van uit.”

Tot slot: wat kenmerkt jou in één zin?
“De beloning voor mijn werk zit hem voor mij niet in het salaris, maar in het besef dat ik anderen daadwerkelijk kan helpen.”

Wat doet Neos voor Oekraïne?
Neos biedt op, inmidddels, 5 locaties opvang en hulp aan 220 Oekraïense vluchtelingen. Dit aantal groeit dit jaar nog verder door naar 250 vluchtelingen.

Locaties
Strausslaan 21 klaslokalen en 2 kleine kamers bewoond door 88 vluchtelingen.
Edisonstraat 16 studio’s bewoond door 45 vluchtelingen (moeders met kinderen).
Glorieux 9 studio’s bewoond door 17 vluchtelingen.
Lunet 18 kamers bewoond door 26 mensen met een lichamelijke beperking en hun begeleider.
Vessem 23 kamers met eigen sanitair. In september 2022 verblijven er 44 vluchtelingen. De ruimte wordt uitgebreid naar een capaciteit van 69 plaatsen in oktober/november.