Financiën

Onze deelnemers worstelen vaak met hun financiën, waarbij problemen ontstaan op het moment dat zij niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Bij ons kunnen zij terecht voor concrete hulp bij de financiën waarbij we de financiën en de inkomsten en uitgaven weer op orde brengen en houden. We bieden grofweg drie verschillende vormen van financiële hulp aan: informatie & advies, budgetcoaching en budgetbeheer.  

 

Informatie en advies

Het gaat hierbij om korte, beperkte vragen vanuit de deelnemer. Bijvoorbeeld om samen een budgetplan te maken en daarna neemt de deelnemer het zelf weer over.

Budgetcoaching

De deelnemer blijft zelf verantwoordelijk voor zijn/haar financiën en wij helpen deze persoon om zo veel mogelijk zelf te kunnen regelen.  We brengen orde op zaken en we geven  handvatten om het ook zo te houden. Tijdens het traject zien deelnemers waar je geld naar toe gaat en leren ze hoe je een kasboek kunt bijhouden.

Budgetbeheer

Het kan ook zijn dat er meer hulp nodig is, dan bieden we budgetbeheer. Hierbij nemen wij de financiën over van de deelnemer. Wij betalen de uitgaven en schulden voor de deelnemer, zorgen ervoor dat er geen (nieuwe) schulden ontstaan en doen aangifte inkomstenbelasting voor de deelnemer.

We zien dat door overzicht aan te brengen in de financiële situatie en wij dit overnemen, er rust ontstaat bij de deelnemer. Dan kan hij of zij zich richten op de andere problemen, om daar mee aan de slag te gaan. We bieden ook, wat wij noemen, Flankerende hulpverlening, waarbij we de deelnemer begeleiden naar bewindvoering (door de Rechtbank besloten) die de financiën van de deelnemer overneemt en hierdoor stabiliteit wordt gecreëerd voor de deelnemer.

Neos is geaccrediteerd lid van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).